Gå til forsiden...
- Click here to read the English version -

Gå til forsiden...Søg efter film eller personer...Prøv vores filmquiz...Se vores quiz hiscoreliste...Login eller opret en profil...Tjek vores store samling af filmbilleder...Læs om hvordan du kan kontakte filmdatabase.dk


Original titel:
The English Patient

Produceret i:
USA 1996

Længde:
162 min.

Set:
i biografen 03-03-1997

Anmeldelse læst:
73813 gange


Vores bedømmelse
Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...Denne film er bedømt til 7 ud af 8...
 (7.0)

Jeres bedømmelse
Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 5 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 5 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 5 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 5 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 5 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 5 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 5 ud af 8...Denne film er af 1 personer bedømt til i snit 5 ud af 8...
 (5.0/1)

Fortæl os din mening
Bedøm filmen fra 1-8
Skriv en kommentar
 

Den engelske patient

For et par somre siden læste jeg Michael Ondaatjes roman, der aldrig åbnede sig for mig. Den svært tilgængelige roman, hvor det narrative nedprioriteres, er i Anthony Minghellas frie oversættelse blevet til et gribende drama, der fængsler fra start til slut. Den engelske patient er et eksempel på en filmatisering, hvor man næppe kan sætte en finger på, at den ikke er tro mod forlægget.
  
   Handlingen foregår dels i Toscana, hvor Anden Verdenskrig nærmer sig sin slutning, da de allieredes tropper rykker frem. Den canadiske sygeplejerske Hana insisterer på at blive ladt tilbage på et forladt kloster sammen med med en døende patient, den engelske patient. Han er stærkt forbrændt og har mistet hukommelsen, men vinder den langsomt tilbage i de flashbacks, der udgør filmens anden delhistorie. Flashbackene fortæller en lidenskabelig kærlighedshistorie mellem den ungarnske greve og kartograf Laszlo de Almásy og den nygifte englænderinde Katherine Clifton i 30'ernes Cairo og Sahara.
  
   Med sine to handlingstråde er Den engelske patient temmelig kompleks. Det gælder ikke kun for strukturen, men også for de mange opdukkende temaer. I narrativ forstand er et af de vigtigste spørgsmål, om den engelske patient og dvs. den ungarnske Almásy er en forræder, som den mystiske Caravaggio hævder, da han dukker op i klostret for at få hævn. Gåden løses til dels, men på tvetydig og tragisk vis, der får Caravaggio til at afstå fra sin hævn. Det gådefulde ved Almásys person forsvinder aldrig helt.
  
   Mens kærlighedsaffæren mellem Katherine og Almásy får tragiske følger for alle de implicerede, er kærligheden mere afdæmpet på klostret, hvor Hana forelsker sig i en indisk mineekspert, Kip, men også de må skilles. Den sidste kærlighedshistorie føles dog lidt overflødig og mat i sammenligning med melodramaet i det brændende Sahara.
  
   Den engelske patient er en kraftfuld historie, der er prydet af vidunderlige billeder fra det varme solmættede Sahara og det grønne afdæmpet frodige Toscana. Casten er desuden upåklagelig. Ralph Fiennes og Kristin Scott Thomas er perfekte i rollerne. Måske er filmen vor tids "Casablanca"...?

Instrueret af:
Anthony Minghella

Manuskript af:
Anthony Minghella efter Michael Ondaatjes roman.

Medvirkende:
Ralph FiennesGrev Laszlo de Almásy
Kristin Scott ThomasKatherine Clifton
Juliette BinocheHana
Naveen AndrewsKip
Willem DafoeDavid Caravaggio
Colin FirthGeoffrey Clifton
Julian WadhamMadox
Kevin WhatelyHardy
Jürgen ProchnowKaptajn Müller

 

Jeres 20 favoritter:
Emma
Picnic at Hanging Rock
The Phantom of the Opera
The Lord of the Rings: The Two Towers
Pearl Harbor
Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
North by Northwest
Batman Begins
Harry Potter and the Chamber of Secrets
The Magdalene Sisters
The Lord of the Rings: The Return of the King
Starship Troopers
Ladyhawke
Where Eagles Dare
2001: A Space Odyssey
Twelfth Night, or What You Will
Y tu mamá también
The Full Monty
Bridget Jones´s Diary
Shakespeare in Love


De 5 nyeste kommentarer til anmeldte film:
Om Murder by Death:
"Rigtige navne til detektiverne."


Om K-19:
"MICKLAS, din nar."


Om Tuff Turf:
"Tuff Turf."


Om Pearl Harbor:
"BEDSTE!."


Om Pearl Harbor:
"den er KANON."
© 2021 filmdatabase.dk